lauantai 27. syyskuuta 2008

Turvallinen ja virikkeellinen päivähoito


Vanhemmilla pitää säilyä oikeus valita lastensa päivähoitomuoto, kirjoitin Helsingin Sanomien kuntablogin haastamana. Kirjoitus on tässä:

16. syyskuuta 2008 kello 16.45
Maksuton päivähoito

Lapsi tarvitsee hyvän kodin ja virikkeellistä päivähoitoa vanhempien ollessa työssä. Siis koti vai päivähoito on nykypäivänä virheellinen vastakkain asetelma. Yksinomaan koti voi sopia nykyaikana vain lapselle jonka äiti on samalla maatilan emäntä tai vastaavassa toimessa.

Suurissa sivistysvaltiossa lapset menevät kouluun 4-5 vuotiaina eikä kukaan vouhkaa koti vai koulu. Koulun kustantaa yleensä yhteiskunta eikä vanhemmat maksa siten päivähoitomaksuja.

Suomessa alle 3-vuotiaat hoidetaan useinmiten kotona. Sitä vanhempina lapset ovat suurissa kaupungeissä päivähoidossa joko kunnan tai muun julkisen tuen päivähoidossa. Sivitysvaltiossa yli 3 vuotiaiden päivähoito on verattavissa kouluun, joten sen tulisi olla vanhemmille maksuton, valtion kustantama kuten koulukin on.

Sosialidemokraatit päättivät kesäkuun puoluekokouksessa, että Suomessakin pitää toteuttaa maksuton päivähoito. Siihen voidaan siirtyä vaiheittan ensin koko eskariaika, sitten 5-vuotiaat seuraavaksi 4-vuotiaat eli kolmantena tulevan SDP-hallituksen vuonna - siis vuonna 2014.

Haastan Espoon kokoomuslaiset jo aikaisemmin kannattamaan maksutonta päivähoitoa. Ennen valtion osuuksia voidaan käyttää Espoon omia varoja maksuttomaan eskariin.

Muuten veljeni lapsen lapset ovat päässeet ulkomailla kouluun 4 vuotiaina. Kaikki omat kuusi lastenlastani ovat olleet kiitetyssä kunnallisessa tai vanhempien itse hallinnoimassa päiväkodissa. Miniäkin on korkekoulusta valmistunut eskariopettaja.

Tiedän mistä puhun ja mitä uudistusta kannatan. Lasten paras mahdollinen hoito ja kasvatus on minusta ykkösasia.

Ei kommentteja: