perjantai 26. syyskuuta 2008

Kävelykeskustojen puolesta


Helsingin Sanomien kuntavaaliblogissa kirjoitettiin autopuolueesta. Enemmistö ry:n yhtenä perustajajäsenenä ja Aleksi kävelykaduksi-liikkeen aktiivina kommentoin kirjoitusta näin:

Helsinkiin tarvitaan ihmisystävällinen kaupunkipuolue, autopuolue on historiaa!

Vastaan Riku Jokiselle: Keskustatunnelin hautaaminen oli historiallinen käännekohta, jonka jälkeen mikään ei ole entisensä Helsingissä.

Edellinen käännekohta oli, kun autopuolue (kokoomus) hävisi ja metro päätettiin rakentaa. Tämän päivän metron käyttäjät eivät voi ymmärtää silloisten metron vastustajien viivytystaistelua. Metropäätös syntyi kun sosialidemokraatit saivat puolelleen muita ja osan kokoomuslaisista. Näin riittävä enemmistö saavutettiin. Vihreitä ei ollut tuolloin montaakaan.

Keskustatunneli edustaa mennyttä Wilbur Smithin aikaa. Moniko täällä tietää mistä nimitys? Helsingin tulee nyt käynnistää ydinkeskustan elävöittäminen ja kauppojen ja muiden palveluiden palauttaminen keskustaan. Olemme lukeneet miten Keski-Euroopassa, Saksassakin, kaupunkien ulkoreunoille ei enää sallita automarketteja. Palvelut keskustassa minimoivat asiakasliikenteen ja vähentävät työmatkakilometerejä.

Ilmastomuutos on havahduttanut myös useat Helsingin päättäjät etsimään kestävän kehityksen ratkaisuja. Tiedämme, että nykykulttuuri on syntynyt kaupunkikeskustoissa. Nurmijärveläinen hajautettu kyläsirotelma ei ole mahdollinen metropolissa eikä edes Nurmijärvellä josta noin puolet käyvät Helsingissä töissä.

Historiallinen käänne tuo ensi valtuustokaudella keskustelun myös miten toteuttaa Helsingin ydinkeskustaan myös 20-30 kerroksisia taloja, joiden uudenlaiset asumispalvelut kilpailevat menestyksellisesti omakotiasumisen kanssa. Kun palvelut ja asukkaat palautetaan ydinkeskustaan, saamme Suomeen metropolin joka tukee koko maan kehitystä muuttuvassa Euroopassa. Tämä kehittämistyö tarvitsee ihmisystävällisen kaupunkipuolueen, autopuolue on historiaa.

Tätä kirjoittaessa tuli mieleen aika Yhteiskuntasuunnittelulehden päätoimittajana, jolloin pääsin seuraamaan kaupunkisuunnittelun silloisia uusimpia virtauksia. Näyttää siltä, että Suomessakin päästään lähivuosina uuteen kaupunkikulttuuriin.


**

Kuva Tukholman vanhasta kaupungista.

1 kommentti:

Susanna kirjoitti...

Blogissa voisi olla se hesarin lehtikuva, jossa pariskunta työntää lastenvaunuja Aleksanterinkatua pitkin Aleksi kävelykaduksi-mielenosoituksessa vuonna 1968. Se kuva on minun albumissani ja olen kyseinen vauva.

Eräissä kuntavaaleissa Paavo Nikulan vaimo tuli juttelemaan ja kertomaan noista ajoista. Hänkin oli Paavo Nikulan tavoin ollut mukana näissä tempauksissa kuten myös heidän lapsensa (Jone Idols-Nikula). Jotkut olivat paheksuneet lasten roikottamista mukana ja kritisoineet, että mielenosoitusvauvat kasvavat ihan kieroon...

Jokainen voi päätellä, miten kävi.