perjantai 26. syyskuuta 2008

Suomenoja edullisin paikka jätevedenpuhdistamolle


Helsingin Sanomien kuntavaaliblogissa kysyttiin, mihin Espoon jätevedenpuhdistamo tulisi sijoittaa. Tässä minun kommenttini:

Suomenojan jätevedenpuhdistamo pitää uusia 2017 mennessä EU-määräysten vuoksi. Selvittelyn kohteena on ollut puhdistamon rakentaminen Suomenojalle nykyisen aikalle ja viisi kalliopuhdistamoa. YVA selvitys (=ympäristövaikutusten arviointi) on valmistunut ja on lausuntokierroksella.

Kaupunkisuunnittelulautakunta Suomenojan kannalla

Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunnon mukaan Suomenojan maaperä soveltuu huonosti rakennusten rakentamiselle. Fortumin energialaitos on pysyvästi niin lähellä, että asuinrakennuksia ei voida pystyttää Suomenojalle. Sammalvuori todistellaan myös huonosti sopivaksi alueeksi. Muut kalliopuhdistamot ovat pudonneet jo YVA selvityksessä. Suomenoja näyttää olevan kaupsun suosikki.

Ympäristöperustelut pudottavat Blomin

Ympäristölautakunnan lausunnon mukaan Blomin alue ei voi tulla kyseeseen luonnonsuojelualueen eikä Näkinmetsän kautta kulkevan kehä III:n eteläpuolelta sen pohjoispuolelle kulkevan viherkäytävän vuoksi. Muut kalliopuhdistamot eivät myöskään ole suositeltavia. Suomenoja näyttää olevan myös ympäristölautakunnan suosikki.
Blomin alue on Kauklahti-seuran alueella ja voin sen puheenjohtana tyydytyksellä todeta, että kampanjamme Suomenojan puolesta on näin helpottunut. Lisään vielä entisenä ammattimaisena investointisunnittelijana, että olisi epätaloudellista ja suorastaan järjetöntä tehdä pitkät viemärit kuljettamaan jätevedet Kehä III pohjoispuolelle ja sitten taas toiset putket viemään vesi merelle.


Ympäristökeskus tekee lausuntoehdotuksen

Espoon kaupungin lausuntoehdotuksen kaupunginhallitukselle kokoaa lautakuntien lausuntojen pohjalta ympäristökeskus.

Espoon kaupungin lausunnon ja muiden lausuntojen sekä omien selvitysten pohjalta Uudenmaan ympäristökeskus tekee lopullisen esityksen uuden puhdistamon paikasta. Tiedossa olevien hankkeeseen vaikuttavien tekijöiden perusteella Suomenoja on selvästi edullisin paikka uudelle jäteveden puhdistamolle.

Lopuksi totean, että Suomenojalle on jo valmiit viemärilinjat, joten vähäisin lisäkustannuksin myös Kirkkonummen ja muidenkin kuntien jätevesiä voidaan taloudellisesti johtaa Suomenojalle puhdistettavaksi.

Jarkko Rahkonen
Kauklahti seuran puheenjohtaja

Ei kommentteja: