perjantai 26. syyskuuta 2008

Kuntavaalien pääteemoista


Tässä kommenttini Helsingin Sanomien toimittaja Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogiin 22.9.2008. Hämäläinen pyytää ehdokkaita nimeämään kolme tärkeintä vaaliteemaa tulevissa kuntavaaleissa.

Kommenttini tässä:

Minusta HS:n sunnuntain lehdessä julkaistut tärkeät kuntavaaliasiat ovat hyvin esillä. Vaikka puolueiden tärkeinä pitämät asiat ovat lähellä toisiaan niin ratkaisuehdotukset eri puolueissa eroavat suurestikin.

Kokoomus painottaa palveluiden yksityistämistä palveluseteleiden avulla ja muilla toimilla.


Sosialidemokraatit haluavat vahvistaa kaupungin omaa palvelututotantoa lisäämällä henkilöstöä ja uudistamalla palveluja asukkaiden haluamalla ja työntekijöiden esittämällä tavalla. Rahoitus vaatii, että osa päätetyistä veronalennuksista suunnataan palveluihin.

Muut puolueet ovat näiden vaihtoehtoisten ratkaisujen välillä. Vihreät ja rkp ovat pääkaupunkiseudulla usein kokoomuksen leirissä. Vasemmistoliitto ja kristilliset sosialidemokrattien leirissä.

* * * * *

Henkilökohtaisesti kokoaisin hesarin asiat suuremmiksi ryppäiksi. Olen kuuden lapsenlapsen pappa. Olen nuorekas, vireä ja työkykyinen vähän alle seitsämänkymppinen. Tuntemieni tarpeiden ja osaamieni asioiden mukaan näen seuraavat tärkeät asiaryppäät.

1. Perheiden tarvitsemat pienten lasten päivähoidon kasvatuspalvelut, koululaisten ja nuorten koulutus ja kasvatuspalvelut ovat hyvin tärkeitä. Terveys- ja sosiaalipalvelut ovat samoin tärkeitä kaikenikäisille. Ikäihmisille kotipalveluja nykyistä enemmän ja omaishoidon tukea ja virikkeellisiä kulttuuripalveluja. Perheet voivat olla perinteellisiä tai uusperheitä ja niissä on hyvä olla eri sukupolvien edustajia: lapset, vanhemmat, isovanhemmat.

2. Toinen asiarypäs on joukkoliikenne sekä ilmastonmuutos ja energia. Olen vuosikymmeniä toiminut liikenneinfran johtotehtävissä ja vuosia valtioneuvoston asettamassa ympäristönsuojeluneuvostossa. Uskon tietäväni mitä suuressa kaupungissa tulee näissä asioissa tehdä.

3. Kolmas asiarypäs on kaupunkisuunnittelu (metropolin osana) sekä kaavoitus ja hyvä asuinympäristö asukkaille nykyistä halvemmalla. Tähän ryhmään luen myös kaupungin elinkeinopolitiikan ja vahvan talouden. Uskon tietäväni näistä asioista Kauklahti-seuran puheenjohtajana ja Yhteiskuntasuunnittelu-lehden entisenä päätoimittajana. Talousasioissa olen toiminut johtotehtävissä mijardiluokan yrityksissä (liikenne) ja myös osakasyritykseni talousasiantuntijana ja johtajana. Espoon talouden tunnen entisenä tilintarkastajien puheenjohtajana ja muutenkin.

Lopuksi. Tärkeää on tietää, mitä asioita tulee painottaa. Mutta vähintään yhtä tärkeää on, miten asiat tulee hoitaa kuntalaisten parhaaksi taloudellisten realiteettien puitteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että tietää mitä eri palvelut vaativat resursseja ja miten kaupungin niukat voimavarat kohdennetaan jotta asukkaat ovat tyytyväisiä ja vahva talous säilyy.

Ei kommentteja: