perjantai 26. syyskuuta 2008

Lähidemokratia on edellytys metropolille

HS:n kuntavaaliblogissa kirjoitettiin 25.9.2008 Helsingin kaupungin suurhelsinkiaikeista. Tässä omat kommenttini aiheesta. Olen itse pohtinut paljon kaupunginosien lähidemokratiaa, joka on edellytys metropolille.

Kommenttini tässä:

Helsingin oma suurhelsinkiselvitys on luotettava sille itselleen. Muille osapuolillle se ei voi olla uskottava, vaikka se olisi miten hyvin tehty. Siinä noudatetaan Suomen nykyisen porvarihallituksen käytäntöä sosiaaliuudistuksessa: selvitystä tehdään vain samanuskoisten kanssa, vaikka asiaa koskee syrjittyjäkin osapuolia.

Helsingin ilmoitus on vastoin aiempaa kaupunkien päättäjien sopimusta, jonka mukaan tarkoitus oli totetuttaa kaupunkien yhteistyötä sovitun ohjelman mukaisesti hyvässä yhteistössä.

Helsinki rikkoo nyt yhteisesti tekemänsä sopimuksen ilmeisesti todettuaan, ettei se saa kaikkia tavoitteitaan haluamallaan tavalla läpi. Varmaankin Lounais-Sipoon valtaus on rohkaissut Helsinkiä moiseen epäreiluun operaatioon.

Nähtävissä on, miten Espoon ja Vantaan johto nyt reagoi. Ainakaan Helsingin johdon sooloilu ei edistä nyt käynnissä olevaa pääkaupunginseudun yhteistyötä.

Voin sanoa lukeneeni tuon yhteistyön kymmenien raporttien satoja sivuja. Ymmärrän kj. Pajusen ja kokoomusjohdon turhautumisen kun eivät ilmeisesti ole jaksaneet tehdä samoin, eli lukea satoja sivuja raportteja. Helpompaa on yhdistää Espoo ja Vantaa ja alistaa niiden päättäjät ja virkamiehet suoraan Helsingin ylijohtoon.

Perässähiihtäjän aiemmassa viestiketjussa on jo varsin perusteellisesti käsitelty aihetta, käykää lukemassa. Edustan siellä sitä kantaa, että ennen kaupunkien välisten rajojen poistoa toteutetaan Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla nykyisten kaupunginosien (Espoossa 6) itsehallinto ja budjetti lähipalveluja varten. Toisessa vaiheessa nämä uudet kaupungit muodostavat Helsingin metropolin ja valisevat metropolivaltuuston, joka valitsee metropolihallituksen.

Muualta keräämieni tietojen perusteella väitän, että Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan suoraan yhdistäminen ennen kaupunginosien lähipalvelujen tuottamisen itsehallintoa synnyttää dinosauruksen joka tukehtuu kun ihmiset voivat pahoin kun turvattomuus lisääntyy ja palvelujen saaminen vaikeutuu..

Ilmoitan, että minulla on tulossa perusteltu esitys täällä julkistamani ihmisiä palvelevasta Helsingin metropolista. Pyydän kommentteja myös minulle suoraan.


Viittaan aiempaan kirjoitukseeni metropolista ja lähidemokratiasta tässä blogissa ja Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogissa.

**

Kuva New Yorkin keskuspuistosta

Ei kommentteja: