perjantai 26. syyskuuta 2008

Lasten paha olo - huomio ennaltaehkäisyyn


Unto Hämäläinen pyysi Helsingin Sanomien Perässähiihtäjä-blogissaan 24.9.2008 kommentteja Kauhajoen tapahtumien johdosta. Tässä omia ajatuksiani ja kommenttini koskien lasten ja nuorten hyvinvointia ja ongelmien ennaltaehkäisyä.

Kommenttini tässä:

Myötätuntomme on Kauhajoen uhrien omaisten puolella. Kauhajoki ja Jokela merkitsee monen kokevan turvattomuutta, kun lähellä oleviinkaan ei voi luottaa.
Vastuunkantajia tarvitaan: lasten vanhemmat, kouluväki, kuntien päättäjät, maan hallitus ynnä muita.


Ajankohtaisessa kakkosessa illalla 23.09. Matti Rimpelä esitti selkeän ratkaisun: lisää voimavaroja nuorisopykiatriaan ja ennalta ehkäisevään toimintaan. Nyt ei riitä jokasyksyinen budjettilupaus muutamasta lisämiljoonasta eurosta. Vihdoin pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia.

Pidemmällä aikavälillä pitää uudistaa valtionvarainministeriön tuottavuusmittarit. Ennalta ehkäisevään toimintaan panostaminen näkyy VM:n tuottavuusmittarissa vain kuluna ilman tuottopuolta. Todellisuudessa esim. nuorten mielenterveyteen panostaminen ajoissa säästää myöhemmin monenlaisia kärsimyksiä ja yhteiskunnan kustannuksia.

Hyvät kansanedustajat ja ministeri Risikko, vaatikaa valtion budjettiin seuraava uudistus: Tarpeelliseksi todetun ennalta ehkäisevän toiminnan määrärahoja vastaamaan merkitään budjetin tulopuolelle toiminnan tulevaisuudessa säästämät menot (vaikuttavuusanalyysin mukaan) muissa budjetin kohteissa, momenteilla. Näin saadaan ennalta ehkäisevä toiminta todellisuutta vastaten kannattavaksi niin, että Sailas ja kummppanitkin ymmärtävät.

Entisenä valtion liikelaitoksen laskentapäällikkönä vakuutan, että em. ehdotus on mahdollista toteuttaa jos poliittista tahtoa löytyy.

VM:n nykyinen tuottavuusmittari on virheellinen nykyisellään ja valitettavasti on niin, että sitä tehdään mitä johto mittaa.



**

Kuvassa minä ja lapseni Juhana ja Susanna pienenä.

Ei kommentteja: