sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Jo 16-vuotiaat voivat äänestää kun tietoja on


Olen ehdolla Espoossa numerolla 593.

HS blogissa Perässähiihtäjä pyysi keskustelemaan kuntavaaleista nuorten kannalta. Vastauksessani esitän, että nuorille pitää antaa enemmän tietoa demokratiasta ja äänestämisestä. Tietoja saatuaan nuorella voisi olla oikeus äänestää jo 16 vuotiaana.

Tässä kommenttini (4.10.2008):

Kannatan äänestysikärjan alentamista 16 vuoteen alla esityllä tavalla.

Perässähiihtäjä toivoi, että erityisesti nuoret kirjoittaisivat tällä palstalla kuntavaaleista nuorten kannalta. Arvelen, että edellä em. blogissa kirjoittaneet eivät iältään kovin nuoria ole.

Miksi on niin, että me täällä pohdimme nuorten asiaa, eli miten heidät saataisiiin kiinostumaan kuntavaaleista ja äänestämään? Miksi nuoret eivät itse lähde joukolla vaikuttamaan kuntien politiikkaan. Kuulun siihen nuorisoon joka päätti itse lähteä vaikuttamaan, äänestämään ja jopa valtaamaan puolueiden perusyhdistyksiä “vanhoilta” nuorille. Meitä ei vaikuttamiseen kehoitettu saatikka autettu asemiin, vaan lähdimme itse toimintaan.

Asiasta on Suomessakin runsaasti tutkimuksia, mutta en lähde niitä nyt referoimaan. Yleinen havainto on, että osa nuorista on hyvin kiinnostuneita yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, mutta suurin osa nuorista välittää pääasiassa muista asioista.

Vanhemmat ja koulu ovat avainasemassa nuorten kiinnostuksen suuntaamisessa. Nuorille pitää antaa tietoja demokratian ja äänestämisen keskeisestä merkityksestä sille, että voimme kokoontua vapaasti yhteisöihin, esittää mielipiteitä vapaasti, elää ja harrastaa vapaasti, vaikuttaa mitä ja miten kunta palveluja tuottaa sekä miten hyvinvointivaltio toimii. Demokratian ansiosta ja avulla Suomi on itsenäinen valtio. Nuorten pitää saada tietää, että demokratian toiminta edellyttää useiden ihmisten yhteisvastuullista tomintaa, erilaisia yhteisöjä ja myös puolueita.

Tiedon jakamisen ja kiinostuksen herättämiseksi tarvitaan myös oikeutta äänestää. Edellä esitettyyn viitaten olen päätynyt kannattamaan äänestysikärajan alentamista 16vuoteen, mutta äänestysoikeuden käyttämiseksi nuorilla pitää olla tietoa edellä luetelluista asioista.

Valitettavasti koulussa tätä tietoa ei nyt riittävästi saa. Siksi olen esittänyt eriyistä kansalaistietouden ja vaikuttamisen kurssia koulun yhteydessä sekä tutkintoa kurssin hyväksytystä suorittamisesta. Kurssille osallistuminen olisi vapaaehtoista 16 vuotta täyttäneille, mutta tutkinnon läpäiseminen olisi edellytys äänestysoikeuden saamiselle.

Äänestyspakko ei sovi mitenkään suomalaiseen demokratiaan. Siitä puhuminenkin karkoittaa nuoria äänestämistä jo nyt kuntavaaleissa. Äänestysikärajan laskemisesta oli oma keskustelunsa yli viikko sitten täällä. Alla ote silloisesta kirjoituksestani (26.9.2008):

"Siis annettakoon kuntavaaleissa äänioikeus niille nuorille 16 vuotiaana, jotka koulun yhteydessä ovat erityisissä kokeissa osoittaneet tietävänsä äänestysvalinnan kannalta riittävästi kunnallisesta itsehallinnosta, demokratiasta, kansalaisen perusoikeuksista ja velvollisuukisista. Esimerkkinä mainitsen eräissä maissa käytössä olevat maahanmuuttajan kokeet.

Arvoisa Perässähiihtäjä, yhteiskunta kehittyy. Tämän päivän nuoret ovat monesta asiasta paremmin perillä kuin me aikoinamme. Toisaalta tämän päivän kouluissa yhteiskunnallisten asioiden opetus on harmittavan vähäistä. Lisätään nuorten yhteiskunnallista tietoutta kokeella osoittaen ja palkitsemalla kokeet läpäisseet äänestysoikeudella, kuntakansalaisen oikeuksilla.

Nuoret jotka eivät esittämääni koetta läpäise tai osallistu 16 vuotiaana olisivat oikeutettuja vuosittain osallistumaan uusiin kokeisiin 21 vuotiaaksi saakka."

Ei kommentteja: