perjantai 10. lokakuuta 2008

Espoossa ei osata kilpailuttaa


Olen ehdolla Espoossa numerolla 593.

HS:n kuntavaalit 2008 blogissa kysytään, onko kunnan palveluiden kilpailuttaminen politiikkaa. On pakko sanoa, että HS-blogissa paljastuu useiden kuntavaaliehdokkaiden kokemattomuus ja tietämättömyys asian käsittelyssä. Olen laskentapäällikkönä ja sitten talousjohtajana saanut kilpailuttaa miljoonasopimuksia - oikein - ja saanut siten säästöjä omaa henkilöstöä sorsimatta.

Tässä kommenttini (10.10.2008):

Kilpailuttamista kunnissa on monenlaista.
Ensinnäkin pitää tietää mitä halutaan ostaa eli pitää tietää määrä, laatu, saatavuus, jonotus-, puute- ja virhekorvaukset sekä hinnnat.

Toiseksi pitää tietää kilpailuttamisen kustannnukset(tarjouspyyntöjen valmistelu, postitus, tarjousten käsittely, vertailu ja valinta)sekä valvontakustannukset.

Kolmanneksi pitää osata vertailla kunnan oman palveluyksikön tarjousta ulkopuolisten tarjouksiin. Mikäli laatutekijät ja henkilöstön ammattitaito on painotettu oikein, ulkopuolisen on erittäin vaikea voittaa kilpailua.

Politiikkaa on siinä, että kunnissa ei anneta edes mahdollisuutta kunnan omalle palveluyksikölle tehdä samoilla ehdoilla tarjousta. Yleensä on vähennetty kunnan omaa henkilöstöä niin, että kunnan oman yksikön tarjouksen antaminen käytännössä estetään.

Miksi näin tehdään ja taktikoidaan palvelut yksityisille? Tähän on useita ideolgisia ja muita syitä:

a) Kokoomuslaisilla on usein asennevamma: yksityinen on aina parempaa kuin kunnan oma palvelu.
b) Voidaan haluta piilotukea yrittäjiä.
c) Pikkupäällikölle kunnassa on helpompaa ottaa yksityinen kuin kehittää omaa palvelua yhdessä henkilöstön kanssa. Tämän torjumiseksi kunnalla pitäisi olla valvontaa myös pikkupäällikköön.
d) Edullisuusvertailu tehdään taitamattomasti. Yksityisen osalta otetaan vertailuun vain tarjouksen piiriin tulevat kustannukset eikä oteta mukaan tarjouspyynnön ja valvonnan kustannuksia. Kunnan vastaavan palvelun osalta otetaan kaikki palvelun kustannukset lisättynä yksityisen tarjouspyynnön ja valvonnan kustannuksilla. Näin valitaan kalliimpi vaihtoehto ja tuhlataan kunnan rahoja.
e) Muita syitä on paljon, mutta edellä olevien pitäisi jo vakuuttaa näkemään kilpailuttamisen taloudelliset sudenkuopat.

Lopuksi

Espoossa kilpailuttamisessa on tehty erittäin suuria virheitä. Parhaillaan on S. nimellä alkavalle firmalle annettu kuukauden lisäaika parantaa ruokapalveluaan, sopimuksessa ei ole riittävää sanktiota. Paljon julkisuutta sai kehno sopimus vanhusten palvelutalon palveluiden uudelleen järjestelyissä, jossa Espoo joutui taitamattomasti tehdyn sopimuksen vuoksi maksamaan lisää ja vielä hoidettavat saivat kärsiä. Espoossa on useita muitakin vastaavia tapauksia, joista ei ole opittu, vaan halutaan jatkaa yksityistämistä vaikka edullisuusvertailuja ei ole edes tehty.
Tunnettua on, Espoossa on yksityistetty myös ilman kilpailuttamista.

Vastaan kysymykseen:
Kilpailuttaminen ei ole sinänsä politiikaa, mutta kokoomus tekee sillä politikkaa valitsemalla yksityisiltä huonompia ja kalliimpia palveluja kuin mitä Espoon oma henkilökunta voisi tuottaa. Vaaleissa äänestäjien pitäisi saada tästä lisää tietoa.

Ei kommentteja: