sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Vaalikoneita pitää osata käyttää apuna


Olen ehdolla Espoossa numerolla 593.

Helsingin Sanomien kuntablogissa keskustellaan vaalikoneista ja niiden eduista ja vaaroista. Kirjoituksessa toivon, että pitäisi saada tietää miten vaaliehdokkaat aikovat lupauksensa toteuttaa tai rahoittaa. Esimerkkinä Timo Soini - katteettomien lupausten mies, mutta median kehuma.


Tässä kommenttini (19.10.2008):

Mielenkiintoista on seurata mitä ja miten toimittajat kommentoivat tai mainostavat vain joidenkin ehdokkaiden vastauksia ja perusteluja vaalikoneisiin.

Vaalikoneiden kysymykset ja erityisesti tarjotut vastausvaihtoehdot ovat usein huonosti harkittuja ja muotuoiltuja. Tämän vuoksi mahdollisuus esittää perusteluja on tärkeä väylä selventää omaa kantaa, kun vastaus valittuun vaihtoehtoon johtaisi vikaan.

Esimekki 1:
Täällä Päivi Punkka johdattelee, että Espoon kaupunginteatteriin tarvittava 6 milj euroa kaupungin rahaa vuodessa on paljon. Toivon, että hän lukisi teatterin Ablogia, jossa perustellen esitän, että 3 miljoonaa euroa vuodessa riittää tietyin tarkennuksin. Myös siellä on vertailutietoja mm. Ouluun, jossa on asukkaita noin puolet Espoosta ja silti kulttuuriharrastusta niin paljon, että teatterin vuotuisesta 6 miljoonasta ei nosteta kiistaa. Eivät lehdetkään yritä nostaa kiistaa.

Toinen esimerkki ruuhkamaksuista:
Minusta olisi tullut äänestäjille selvittää Tukholman nyt lakisääteistä ruuhkamaksua, joka on suuruudeltaan kohtuullinen ja myös autoilijoita tyydyttävä nyt. Ennen käytännön kokemuksia vastustajia oli Tukholmassakin paljon, mutta nyt kun hyvät seuraukset ovat näkyvissä, vastustajia on vähän. Tästä lisää vastaukseni perusteluissa.

Vaalikoneet voisivat olla nykyistä parempi apu äänestäjille ehdokkaiden kantojen esittelemiseksi. Uskon että ne paranevatkin ajan myötä. Tätä tukee se, että nyt vaalikonekysymykset ovat kehittyneet viime kerrasta.

Lopuksi myönteistä on, että media ja Helsingin Sanomat myös opastaa käyttämään vaalikoneita valinnan tukena, jotta tuloslistaa ei pidetä ainoana totuutena.
Erityisesti äänestäjien pitäisi saada tietää, miten vaaliehdokas aikoo lupauksensa toteuttaa ja rahoittaa. Tunteeko ehdokas edes, miten talousarviossa päädytään eritarkoituksiin osoitettaviin summiin ja miten talousarvion kaikki menot katetaan tuloilla.

Varsinkin Timo Soini ja hänen joukkonsa antaa katteettomia lupauksia eikä edes media kysy perään.

Ei kommentteja: