keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Ensin lähidemokratia, sitten metropoli


Olen ehdolla Espoossa numerolla 593.

HS kuntablogissa aloitettiin taas viestintäketju Espoon ja Vantaan liittämisestä Helsinkiin. Seuraavassa vastauksessa toistan aiempaa, muutta uutta on metropolin kolmas vaihe.

Tässä kommenttini (1.10.2008):

Kaupungit on pilkottava eikä dinoa tule kasvattaa

Espoon, Kauniaisen ja Vantaan liittäminen Helsinkiin vain rajat poistaen ilman lähidemokratian toteuttamista synnyttää dinosauruksen, joka pakahtuu ihmisten voidessa pahoin lähipalveluiden heikentyessä ja lähiturvattomuuden lisääntyessä.

Entisenä helsinkiläisenä tiedän, että sen keskushallinto jo nykyisellään kohtelee huonosti suuriakin kaupunginosia ja erittäin huonosti joitakin pieniä, muutaman tuhannen asukkaan alueen ihmisiä. Helsingissäkin pitäisi toteuttaa lähidemokratia sen kaupunginosissa ennenkuin yritetään hotkaista naapureita.

Olen esittänyt, että Espoossa pitäisi Kauklahdessa ja Keski-Espoon, Leppävaaran, Tapiolan, Matinkylän ja Espoonlahden aluekeskuksissa toteuttaa lähidemokratia antamalla niiden asukkaille oikeus valita omat valtuustonsa, jotka päättäisivät miten niiden budjetin puitteissa hoidetaan lähipalvelut, kuten 20-60 tuhannen kaupungeissakin.Samoin tulisi Vantaalla ja Helsingissäkin menetellä, jolloin syntyisi 24-30 uutta kaupunkia nykyisten neljän alueelle.

Toisessa vaiheessa nämä kaupungit muodostaisivat yhdessä Helsingin metropolin, jolle sen asukkaat valitsisivat metropolivaltuuston ja se edelleen metropolihallituksen ja lautakunnat. Metroplin tehtävänä olisi asuntotuotanto, kaavoitus, liiikenneinfra, energiahuolto, vesi- ja jätevesi, jätteasiat, terveydenhoito, korkeakoulutus ja ammattikoulutus, kultuurilaitokset, elinkeinopolitiikka ja metropolin kilpailukyky. Tässä lueteltuja asioita hoidettaisiin myös kaupunkitasolla sovitun mukaisesti

Kolmannessa vaiheessa metorpoliin voitaisiin liittää omien esitystensä mukaisesti lähikuntia, mahdollisesti kaikki nykyiset 14 kuntaa.

Mielestäni meidän tulee lopettaa kiistely tierumpupolitiikkojen kanssa ja koottava kaikki seudun poliittiset päättäjät puhaltamaan yhteiseen hiileen ja synnyttämään Tukholman, Pietarin ja muiden lähellä olevien metropolien joukossa menestyvä Suomen ainoa metropoli, Helsingin metropoli.

Olen jo koonnut aiheesta aineistoa ja kehitellyt esitykseni visiota - ehkäpä siitä on käyttöä kun em. ehdotustani toteutetaan. Siitä olen varma, että ihmisystävällinen Helsingin metropoli toteutuu aikanaan.

Aikanaan taistelin 1970 luvulla teiden nopeusrajoitusten puolesta ja Helsingin kävelykatujen puolesta, !980-luvulla vaadin lakia vielä vapaana olevien vesistöjen säästämiseksi rakentamiselta (olin silloin ympäristösuojeluneuvoston suojelujaostonpj), sitten viran puolesta esityksiä junaratojen nopeuksien nostamiseksi ja koko maan kattavasta matkapuhelimien tukiverkosta. Tässä muutamia esimerkkeja (muitakin voisin luetella).

Yhteistä em ajamilleni hankkeille on, että aluksi näitä laajalle väestölle hyviin tarpeellisia hankkeita vastustettiin laajasti. Mutta ne toteutuivat koska ne koettiin hyödyllisiksi ajan mittaan. Nyt tarvitaan ihmisystävällinen lähidemokratiaan tukeutuva Helsingin metropoli. Lähettäkää siitä kommnetteja myös minulle suoraan. Kiitos.


**

Kuva New Yorkista keskuspuiston laidalta.

Ei kommentteja: