tiistai 11. huhtikuuta 2017

Kuntavaalien 2017 tulos ja SDP:n tulevaisuuden toiminta


Kuntavaalien 2017 tulos ja SDP:n tulevaisuuden toiminta
Kuntavaalien tulosten analysoinnissa mediassa korostuu SDP:n tappion suurentelu vastoin numerofaktaa.. Muutama päivä ennen vaaleja julkaistuissa gallupp-ennusteissa myös suurenneltiin SDP:n tulevaa tappiota joka ei sitten toteutunut ennustetussa määrin.

SDP on toiseksi suurin kuntapuolue
Kuntavaalien tulosten yhteenvedon mukaan SDP on kannatusprosentiltaan maan toiseksi suurin puolue kokoomuksen jälkeen. Mutta valtuutettuja SDP.llä on enemmän kuin kokoomuksella eli 1696 ja kokoomuksella vain 1492.. SDP:n kannatusprosentii laski vain -0,2% ja kokoomuksen -1,2% vuoden 2012 vaaleista. SDP on siis koko Suomen lukujen perusteella toiseksi suurin puolue ja kuntapuolue jolla on enemmän valtuutettuja kuin ns. suurimmalla kokoomuksella.

Kuntavaali käydään jokaisessa kunnassa – paikalliset olot vaikuttavat
Kuntavaalien tulosten anlyyseissä unohtuu usein, että vaalit käytiin kuntakohtaisesti paikallisten olojen vaikutusten ollessa ratkaisevia. Oikein tapa on analysoida tuloksia kuntakohtaisesti. Tällöin havaitaan että monissa kunnissa sosialidemokraateilla on eniten valtuustopaikkoja ja eräissä kunnissa ratkaiseva asema tulevalla valtuustokaudella. Nostan tässä esiin Tampereen jossa pormesterivalta siirtyy SDP:lle kokoomukselta.

Mediavalta vaatii puheenjohtajan vaihtoa ilman oikeita perusteita
Media käyttää myös valtaansa väärin uskotellessan, että näiden vaalien tulosten perusteella SDP:n pitää vaihtaa puheenjohtajaa. Puoluejohdolla on tietty vaikutus kuntavaalien tulokseen, mutta ratkaisevin vaikutus on kuntakohtaislla toimijoilla. Ihmettelen että tämän syötin nielevät myös monet ptkään toiminnassa mukana olleet – jopa itse ehdokkaana olleet mutta valitsematta jääneet. Kunnissa joissa sosialidemokraatit ovat menestyneet ei syyllistetä puoluejohtoa.

SDP uudistuu Lahden puoluekokouksen päätösten mukaisesti
SDP:n puheejohtaja Antti Rinne on todennut että emme nousseet maan suurimmaksi kuntapuolueeksi vaikka kuntakohtaisia voittoja saatiin. Rinne on myös sanonut, että vaalitulokset analysoidaan ja tehdään niistä johtopäätökset puolueen toiminnan muuttamiseksi. SDP on jo aiemmin todennut että olemme kansanliike, olemme tulevaisuuden puolue. Vahvuutemme on pitkä menestyksellinen toiminta suomalaisten ja koko Suomen hyväksi. Arvostamme perinteitä mutta ne eivät rasita meitä maan tulevaisuuden rakentamisessa, vaan päinvastoin tukevat siinä.

SDP:n helmikuun 2017 puoluekokouksessa päätettiin ohjemista tulevaisuuden rakentamiseksi. Merkittäviä ovat sosialidemokraattisten nuorten työllisyyttä ja koulutusta koskevat aloitteet. Tulevaisuuden rakentamisessa on tärkeää että kokeneet aktiivit tukevat nuorten toimintaa nykyistä paremmin

Kokouksessa valittiin puoluejohto seuraavaksi kaudeksi ohjelmia toteuttamaan ja Suomen tulevaisuutta rakentamaan. Poheenjohtajaksi valittiin Antti Rinne ja varapuheenjohtajiksi Sanna Marin, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari sekä puoluesihteeriksi Anton Rönnholm. Luotan että tuloksia ja uudistuksia syntyy. Puolueemme aktiivit ovat uudistustyötä tukemassa ja tässä työssä mukana – niin uskon
Yhteistyöllä ja yksimielisyydellä SDP, kansanliike, rakentaa suomalaisille nykyistä oikeudenmukaisemman ja parempien palvelujen Suomen.

Jarkko Rahkonen jarkkorahkonen33@gmail.com
puoluekokousedustaja 2017, Espoon kunnallisjärjestön hallituksen jäsen

jarkkorahkosenvaaliblogi.blogspot.com

Ei kommentteja: