lauantai 28. tammikuuta 2017

Kestävän kehityksen sitoumus Suomen Sosialidemokraattinen Puolue



Kestävän kehityksen sitoumus (MUOKATTU LUONNOS 22.1.2017/RP)
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

SDP:n helmikuun 3.-5.02. 2017 puoluekokous käsittelee tätäkin
Jarkko Rahkonen on valittu jäsenäänestyksellä kokousedustajaksi


Sitoumus yleisesti


Kestävä kehitys on välttämättömyys, jonka saavuttamiseksi kaikkien on tehtävä osansa. SDP sitoutuu olemaan aloitteellinen kestävän kehityksen tavoitteiden asettamisessa ja Suomen toimissa niiden saavuttamisessa.

SDP pyrkii johdonmukaisesti edistämään kestävää kehitystä politiikkalinjauksissaan ja päätöksenteossa. SDP haastaa jäsenyhdistyksensä ja sisarjärjestönsä antamaan omat kestävän kehityksen sitoumuksensa.

Ilmastonmuutos haastaa koko ihmiskuntaa ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pääseminen on keskeinen keino vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamaa uhkaa. Globaalisti on myös esimerkiksi pyrittävä kohti oikeudenmukaista verotusta, veronkierron estämistä sekä poistamaan haitallisia tukia. Vähiten kehittyneiden maiden aseman ja heikoimpien väestönosien elinolojen parantamisen on jatkossakin oltava kehitysyhteistyön painopisteenä. Demokratian edistäminen ja kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen luovat myös osaltaan kestävää pohjaa tasa-arvoiselle kehitykselle.



Toimenpiteitä


  1. Kiertotalouden edistäminen toiminnassamme (laitehankinnat, lajittelu ja kierrätys)

  • SDP edistää kiertotaloutta ja ympäristöystävällisiä tekoja päivittäisessä toiminnassaan. Ympäristölle suotuisia valintoja edistetään niin laitehankintojen, lajittelun, kuin matkustamisen osalta.

  • SDP suosii toiminnassaan enemmän verkkokokouksia, jotka mahdollistavat osallistumisen silloin, kun matkustaminen ei ole mahdollista. Julkisia kulkuvälineitä suositaan, ja tavoitteena on fossiilisten polttoaineiden käytön eli ympäristöä kuormittavan matkustamisen vähentäminen.

  • Tapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan sellaisissa paikoissa, jonne pääsee helposti kevyellä liikenteellä, julkisilla kulkuvälineillä tai kimppakyydein.

  • Toimistopaperin kulutusta ja painotuotteiden määrää vähennetään.


  1. Työhyvinvoinnin turvaaminen

  • Puolue pyrkii politiikallaan edistämään työelämän oikeudenmukaisuutta laajemmin yhteiskunnassa sekä kiinnittää huomiota työhyvinvointiin.

  • Puolue pitää omat työhyvinvointiohjelmansa ajan tasalla ja kiinnittää huomiota etätyömahdollisuuksien edistämiseen, työn ja perhe-elämän yhdistämisen helpottamiseen sekä riittävään virkistävään vapaa-aikaan.

  • Puolue seuraa yhdenvertaisuuden toteutumista rekrytoinneissaan ja puoluetoimistossa, sekä kehottaa sisarjärjestöjään ja lähiyhteisöjä toimimaan vastaavasti.

  • Puolue tukee työyhteisöjen moninaisuuden ja erilaisten vähemmistöjen huomioonottamista kaikissa työpaikoissa, myös puolueen sisällä.


  1. Puolueen hankinta- ja palveluprosessien kehittäminen

  • Puolueelle laaditaan kestävää kehitystä edistävä hankintaohjeisto. Hankinnoissa huomioidaan hinnan lisäksi tuotannon eettisyys, laatu, ympäristöystävällisyys ja kulutuskestävyys.

  • Tarjoiluissa suositaan enemmän lähiruokaa, sekä eettisesti tuotettua kasvis- ja kausiruokaa ympäristöä rasittavien ja tuontiraaka-aineiden sijaan.

  1. Jäsenten osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan ja vahva jäsendemokratia

  • SDP tekee aktiivisesti työtä edistääkseen toimijoidensa välistä tasa-arvoa ja varmistaa sen toteutumisen omassa päätöksenteossaan ja toiminnassaan. Esimerkiksi iän, sukupuolten, etnisen taustan, seksuaalisen suuntautumisen ja uskontokuntien moninaisuuteen kannustetaan, kun valitaan luottamushenkilöitä, johtoa ja laaditaan vaalien ehdokaslistoja.

  • Puoluetoimiston häirintäohjesääntö päivitetään niin, että se kattaa kaikenlaisen häirinnän ja syrjinnän ennaltaehkäisyn puolueen tilaisuuksissa. Puolueen suurempiin tilaisuuksiin nimetään häirintäyhdyshenkilöt, joille voi ilmoittaa mahdollisesta häirinnästä.

  • Puolue tukee työntekijöidensä ja jäsentensä jatkuvaa koulutusta, jonka tulee pohjata kestävän kehityksen mukaisiin periaatteisiin.

  • Korkeatasoisella kansalaisinformaatiolla on tärkeä rooli kestävän kehityksen mukaisen tulevaisuuden rakentamisessa. Tätä tuetaan esimerkiksi avoimien keskustelufoorumien järjestämisellä.


  1. Kestävää kehitystä päätöksentekoon

  • SDP:n poliittisessa päätöksenteossa pyritään huomioimaan kestävä kehitys läpileikkaavasti. Poliittiseen päätöksentekoon luodaan rakenteita, jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteita ja aihepiiri huomioidaan ohjelmatyössä.

  • Lähtökohtana tulee politiikassa olla kestävästi kasvavat alueet sekä kestävä työllisyys ja kasvu, sekä ekologisesti kestävä maatalous.

  • Puolue kannustaa omia jäsen- ja sisarjärjestöjään jättämään omat kestävän kehityksen sitoumuksensa ja seuraamaan niiden toteutumista.



Katsaus Suomen talouspolitiikasta 2016


Katsaus Suomen talouspolitiikasta 2016

Talouspolitiikan arviointineuvoston vuoden 2016 raportti julkistettiin 24.1.2017.
Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti käsittelee hallituksen talouspolitiikkaa vaalikauden 2015–2019 aikana. Raportissa arvioidaan hallituksen talouspolitiikan linjaa ja finanssipolitiikan sääntöjä. Nyt julkaistavan raportin erityishuomio on työllisyyspolitiikassa ja palkanmuodostusjärjestelmässä.
Raportti julkaistaan vain englanniksi. 
Suomenkielinen yhteenveto löytyy raportin sivuilta 22-35.
Raportti 2016