tiistai 15. marraskuuta 2016

Teatteri Tapiolan keskustaan

kirje 1b 14.11.2016

Tämä kirje on lähetetty kaupunginvaltuutetuille ma 14.11. ennen illan valtuuston kokouksessa jossa esityslistalla oli teatteria koskeva valtuustokysymys. Tämä kirjelähetys osoittautui erittäin tärkeäkis Tapiolaan rakennettavan teatterin knnalat koska valtuuson neuvottelijat olivat sopineet, että teatterikysymys laitetaan pöydälle eikä siitä myönnetä puuhevuoroja. Tähän en alistunut vaan pyysin ja pidin puheenvjuoron jossa vaadin kirjeessä esiitämieni suurinmpien virheiden korjaamista.
************************************************************************

Tämä on lähtetty siis 14.11. ennenvaltuuston kokousta
Arvoisat kaupunginvaltuutetut ja muut kirjelmän saajat
Espoo tarvitsee teatteritalon vihdoinkin. Tässä kirjelmässä osoitetaan teatteritalon rahoitus 
Teatteritalolle on jo paikka Tapiolan keskustan asemakaavaesityksessä hyväksytty toukokuussa 2014

Kansainvälinen teatteri (käytetään myös nimeä Espoon kaupunginteatteri) Tapiolan keskustaan 

Espoon Kaupunginteatterisäätiö on rekisteröinyt PRH:ssa nimen The Internatinal Theatre of Finland. Espoon kaupunki ja teatterin kannatusyhdistys perustivat 1987 Kaupunginteatterisäätiön. Säädekirjan mukaan säätiö ylläpitää teatteritoimintaa E¤spoossa. Siis yhdessä ei kaupunki yksinään kuten nyt kulttuurittoimenjohdossa on tehty. Teatterirakennusta on suunniteltu yli 20 vuotta eri paikkoihin Espoossa. Muutama vuosi sitten taetterirakennuksesta ja kongressihotellista oli jo arkkitehtisuunnitelma, mutta hanke kaatui. Rakentamiseen ei haettu eikä tarvittu kaupugin rahoitusta koska siihen oli tarjoukset yksityisestä rahoituksesta.

Teatteritalolle on paikka Tapiolan keskustan asemakaavassa
Kaupunginteatterisäätiön hallitus käsitteli 02.11. teatteritila-asiaa. Todettiin että Revontulihallin teatteritilojen vuokrasopimus on voimassa vuoden 2020 loppuun, joten uusien tilojen päätöksellä on kiire. Tapiolan keskustan asemakaavaesityksessä on kansainvälisen teatterin rakennukselle paikka ns. vesiputoustalon yhteydessä. Paikka on jo aiemmin todettu erittäin sopivaksi teatterille varsinkin nyt kun metroasemalta olisi kulku suoraan teatterin ovelle. Kaava on yksimielisesti hyväksytty kaupunkisuunnittelulautakunnassa toukokuussa 2014 kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto oli kiirehtinyt  sitä 07.04.2014 tekemällään päätöksellä..Teatteri- ja kulttuuriväki oli helpottunut kun vihdoinkin  saadaan teatteritalo Espooseenkin.

Kaupunginhallituksen ekyj:n kokouksessa 06.06. 2016 teatteriasian esittelyssä kaksi perusvirhettä
Asemakaavaesitystä ei kuitenkaan viety kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Toimialajohtaja Olli Isotalolta on vaadittu usealta taholta selitystä viivyttelyyn.
Sittemmin julkisuutteen tuli tieto että vastoin EKYJ:n 07.04.2014 tekemää linjapäätöstä  toimialajohtaja Isotalon alaisuudessa oli valmisteltu suunnitelma rakentaa teatteritilat Kulttuurikeskuksen edustan torin alle, maan alle. Lisäksi aikomus oli purkaa osa Kulttuurikeskuksen seinää. Syksyllä 2015 kh:n elinkeino- ja kilpailukykyjaosto ei hyväksynyt esittelijän ehdotusta, vaan päätti että tästä vaihtoehdosta  ja asemakaavan mukaisesta vaihtoehdosta tehdään edullisuusvertailut kesään 2016 mennessä. Selvitys ei ollut asianmukainen ja sitä kästeltäessä 06.06.2016 siinä oli kaksi perusvirhettä.

Teatteritilojen rahoituksesta ei selvitystä
 Ensimmäinen perusvirhe koski rahoitusselvityksen puuttumista kokonaan. Virkamiesselvitys lähti siitä että sijoitetaan taetteritilat maan alta kaupungin voimavaroilla koska luuloteltiin, että se olisi halpaa ja edullista. Lainkaan ei otettu laskelmiin teatterisäätiön pitkäaikaista rahoitusta yksityisellä rahalla. Teatterisäätiön hallituksen kokouksessa 02.11. 2016 hallituksen puheenjohtaja Olli Männikkö kertoi miten aikaisemmissa suunitelmissa oli saatu luotettavat selvitykset yksityisestä rahoituksesta. Hallituksessa todettiin että asemakaavaesityksen mukaiselle paikalle Tapiolan keskustaan rakennettavaan uuteen teatteritaloon on aiempia suunnitelmia vielä helpompi saada yksityistä rahoitusta. Hallituksessa korostettiin, että teatteritilojen toinen osapuoli. Kaupunginteatterisäätiö ei ole esittänyt teatteritalon rakentamista kaupungin voimavaroilla. Olemme lähteneet siitä, että kun teatterirakennuksen paikasta on päätetty tehdään talosta arkkitehtisuunnitelmat ja hankitaan yksityinen rahoitus. On selvää, että maanalaiselle teatterille tuskin saadaan yksityistä rahaa eikä sitä siihen tarvitakaan, vaan parempi on, että kaupunki sijoitta sinne muita toimintojaan, jotka muualla ehkä vaatisivat enemmän kaupugin rahaa.

Kulttuurikeskuksen suojeluesitystä 18.05. 2016 ei esitelty ekyj:n 06.06.2016 kokoukselle
Toinen perusvirhe taetteriasian esittelyssä em kokouksessa 06.06.2016 oli ettei esittelijä kertonut, että Kultturikeskuksesta ympäristöineen oli Espoon Kulttuuriseura ry tehnyt 18.05 2016 suojeluesityksen Uudenmaan ely-keskukselle. Sittemmin esitys on otettu myös Ympäristöministeriön käsittelyyn. Virkamiesvalmistelussa ei oltu myöskään yhteydessä Kultuurikeskuksen suunnittelijaan prof. arkkitehti Arto Sipiseen. Suojeluesityksen mediatilaiuusuudessa toukokuussa 2016 arkkitehti Arto Sipinen piti absurdina suunnitelmaa rakentaa teatteritilat maan alle kun käytettävissä on jo Tapiolan keskustan asemakaava ja siinä  Aarne Ervin Tapiola näkemykseen perustuva teatteitalon paikka. Lain mukaan suojeluesitys voidaan käsitellä ennen asemakaavan laatimista maan- alaiselle teatterille, jolloin säästytään 3-5 vuoden uhraamiselta teatterin kannalta tarpeettomaan suunnitteluun. Espoon Kulttuuriseuran puheenjohtajana kerroin hallituksessa, että asiantuntijoiden mielesta suojeluesitys todennäköisesti hyväksytään.

Tarvittavista teatteritiloista selvitys kaupunginteatterisäätiön hallitukselle
Tässä hallituksen kokouksessa 02.11. teatterijohtaja sai tehtäväkseen esittää kaksi vaihtoehtoa teatterin tarvitsemista esitystiloista, lavastetiloista ja yleisötiloista. Haliitus käsittelee näitä selvityksiä joulukuun kokouksessaan.  Aikanaan hallitus tulee esittämään teatterirakennuksen suunnittelijoile ja rahoittajille kansainvalisen teatterin tilatarpeet.

Teatterirakennuksen saamiseksi tarvitaan seuraavat päätökset
1. Kaupunginvaltuusto hyväksyy Tapiolan keskustan asemakaavaesityksen josta kaupunkisuunnittelulautakunta päätti yksimielisesti toukokuussa 2014 
2. Kaupunginteatterisäätiön hallitus tekee alustavan suunnitelman tarvittavista teatteritiloista, jonka perusteella tehdään rakennussuunnitelman luonnokset ykstyisten rahoittajien rahoitussitomuksia varten
3.. Sovitaan teatteritoiminnan vuotuisesta valtion- ja kaupungintuesta.. Espoon kaupungilta tarvitaan tähän arvioni mukaan 5-6 milj. euroa vuodessa. 

Espoon Kaupungilta ei tarvita rahaa teatteritilojen rakentamiseen 
Espoon kaupungin ei tarvitse suunnitella taetteritiloja maan alle eikä muihinkaan taloihin.

Toimitusjohtaja Jarkko Rahkonen,  sd-valtuustoryhmän jäsen, varavaltuutettu

Kaupunginteatterisäätiön hallituksen varajäsen, päättäjänä 02.11.2016 hallituksen kokouksessa.
Aiemmin mm. Espoon kaupungin tilintarkastajien puheenjohtaja
Aiemmin mm. suurten konsernien  talousjohdossa, liiketoiminta- budjetti ja rahoitusasioissa
Vieläkin omien pienten osakeyhtiöiden johdossa
Levyseppä Turun telakalla nuorena ennen yliopisto-opintoja